Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Crematorium Leeuwarden

Als een overleden inwoner van Leeuwarden wordt gecremeerd zal dit doorgaans plaatsvinden in Uitvaartcentrum en Crematorium Friesland. Dit crematorium is gevestigd in Goutum.

Het crematorium


Het crematorium is de plaats waar de lijkverbranding plaats vindt. Elk crematorium heeft zo zijn eigen indeling, maar in grote lijnen komt de indeling op hetzelfde neer. De familie wordt voor het begin van de plechtigheid ontvangen in de familiekamer. Daar kunnen de directe nabestaanden nog even wat drinken en zich voorberieden op het afscheid. Meestal wordt de kist met de overledene direct in de aula geplaatst. De kist staat meestal voorin in het midden van de aula. Het komt overigens ook regelmatig voor dat de belangstellenden eerst naar binnen gaan en dat de directe nabestaanden daarna met de kist naar binnen komen.

In de aula zijn alle voorzieningen aanwezig die nodig zijn om er een uitvaartplechtigheid te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan geluidsinstallaties en mogelijkheden om foto’s en video’s te tonen.

Als de plechtigheid is afgelopen gaat de familie met de belangstellenden naar de condoleance. Kijk voor meer informatie over de condoleance in het hoofdstuk Locaties voor de condoleance. Het komt ook regelmatig voor dat een paar directe nabestaanden mee gaan met overledene naar de ovenruimte. Dit is de ruimte waar de kist met de overledene wordt ingevoerd in de crematieoven.

De crematie

Het crematieproces duurt ongeveer vijf kwartier. Daarna wordt de as door een medewerker van het crematorium uit de oven gehaald. Tijdens het crematieproces worden geen schadelijke stoffen de lucht in gebracht. Crematieovens zijn in Nederland aangesloten op speciale filtersystemen die er voor zorgen dat de rook wordt gefilterd. Daarom is de enige uitstoot warme lucht, dat is ook de reden dat je bij een crematorium geen zwarte rook uit een schoorsteen ziet komen.

Kijk voor een uitgebreide omschrijving van het crematieproces, de technieken en temperaturen in de infotheek van Uitvaart.nl in het hoofdstuk De crematieoven.

Crematorium Leeuwarden

Uitvaartcentrum en Crematorium Friesland ligt vlakbij Leeuwarden in Goutum. Dit crematorium is onderdeel van uitvaartorganisatie DELA, voorheen Yarden. Het crematorium beschikt over twee aula’s waar plechtigheden gehouden kunnen worden. Aula 1 beschikt ook over een orgel. Als het mooi weer is kan de plechtigheid indien gewenst ook buiten worden gehouden.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206