Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Grafmonument

Na een begrafenis duurt het enkele maanden voordat er een grafmonument geplaatst kan worden op het graf. De grond moet eerst inklinken voordat er een monument op geplaatst kan worden. Als het grafmonument te vroeg wordt geplaatst dan loopt men het risico dat het graf gaat verzakken. Het kan soms nog een hele klus zijn om een grafmonument te kiezen. Dat komt omdat het aanbod enorm groot is en omdat smaken verschillen per persoon.

Bij het kiezen van een grafmonument is het verstandig om te beginnen om uit te zoeken wat het beschikbare budget is. Grafmonumenten zijn er in diverse soorten en maten en de tarieven lopen enorm uiteen. Het is daarom verstandig om eerst te bedenken welk bedrag realistisch is en van daaruit op onderzoek te gaan.

Grafmonumenten worden gemaakt van verschillende materialen, denk bijvoorbeeld aan natuursteen, glas en hout. Het gebruikte materiaal kan van invloed zijn op hoe lang een monument mee kan gaan. Een monument van natuursteen zal doorgaans langer meegaan dan een grafmonument van hout.

Wandel over de begraafplaats

Om een indruk te krijgen van wat voor soorten grafmonumenten er allemaal zijn is verstandig om eens rustig te wandelen over de begraafplaats. Op die manier kan je tal van grafmonumenten bekijken en zo een indruk krijgen van wat je wel of niet mooi vindt.

Regels plaatsen grafmonumenten

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van grafmonumenten. Op sommige begraafplaatsen is heel veel mogelijk, maar het kan ook zijn dat grafmonumenten moeten voldoen aan strenge voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat op het oude gedeelte van een begraafplaats alleen monumenten geplaatst mogen worden die voldoen aan bepaalde voorwaarden. De begraafplaats kan bepalen welke materialen gebruikt mogen worden, welke afmeting ze hebben en welke kleur. Op die manier kan de eenheid worden bewaard op een bepaalt deel van de begraafplaats.

Wie een grafmonument wil plaatsen op de Huizumerbegraafplaats of de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden moet een vergunning aanvragen als het grafmonument niet past binnen de door de gemeente opgestelde regels. Om een grafmonument te plaatsen op een van de andere gemeentelijke begraafplaatsen moet altijd eerst een vergunning aangevraagd worden.

Voor vragen kunt u bellen met de gemeente Leeuwarden op telefoonnummer 14 058. Kijk voor meer informatie over grafbedekking en vergunningen voor grafmonumenten op de website van de gemeente Leeuwarden.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206