Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Hoe verder na overlijden dierbare

Voor veel nabestaanden begint de echte rouwverwerking pas in de weken na de uitvaart. De dagen tussen het overlijden en de uitvaart zijn meestal heel erg druk. Er moet heel veel worden geregeld voor de uitvaart en er komen meestal veel mensen over de vloer om hun medeleven te betuigen. Maar na verloop van tijd gaat het leven voor de andere mensen weer gewoon verder terwijl de directe nabestaande het verlies steeds meer gaat merken.

Het zijn vaak juist de alledaagse dingen die heel veel pijn kunnen doen na overlijden. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn partner na vele jaren is verloren en die opeens alles alleen moet doen. Waar je de dag vroeger gezellig begon met een ontbijtje en met elkaar sprak is het opeens heel stil geworden. Niet meer samen boodschappen doen, wandelen, fietsen, televisiekijken en nog veel meer. Ook speciale dagen zoals verjaardagen of de feestdagen kunnen heel confronterend zijn. Vaak krijgt het verlies in de loop van de tijd een plaats waardoor de nabestaande weer verder kan met zijn of haar leven. Maar het komt ook voor dat het verdriet zo hevig is dat iemand niet meer kan functioneren. In dat geval is het verstandig om hulp te zoeken.

De huisarts

Nabestaanden kunnen altijd een afspraak maken met de huisarts om te praten over het verdriet. De huisarts heeft doorgaans een vertrouwensband met zijn patiënten dat kan het makkelijker maken om te praten over het verlies. De huisarts weet precies welke hulp het beste past en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van rouwverwerking in Leeuwarden.

Lotgenoten groepen van Humanitas

Mensen uit Leeuwarden die in een rouwproces zitten kunnen hulp krijgen van de stichting Humanitas. De Humanitas afdeling in Leeuwarden biedt hulp op maat voor mensen in alle leeftijdsgroepen, de hulp is er dus voor zowel jongeren als ouderen.

Er zijn diverse lotgenotengroepen waar nabestaanden hun ervaringen kunnen delen met anderen. Door te praten met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten vinden nabestaanden herkenning en steun. De lotgenotengroepen bestaan uit zes tot acht mensen die bijeenkomsten hebben van twee uur per keer. De bijeenkomsten worden gehouden in het gebouw van Humanitas in Leewarden.

Humanitas Leeuwarden
Prof Mr P S Gerbrandyweg 75
8922 EM Leeuwarden
tel: 058 266 6608
Mail: leeuwarden@humanitas.nl
Kijk voor meer informatie een aanmelding op de website van Humanitas Leeuwarden.

Video’s en geschreven informatie over rouw online

De landelijke uitvaart website Uitvaart.nl biedt heel uitgebreide informatie over rouw. Het gaat om zowel geschreven teksten als korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

    Bel nu: 088 605 1208 Dag en nacht bereikbaar
    Overlijden in regio Leeuwarden melden?
    Bel nu direct: 088 - 605 1206