Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Aangifte van overlijden

Als iemand is overleden moet er aangifte van overlijden worden gedaan in de gemeente waar iemand is overleden. Is iemand overleden in Leeuwarden dan moet de aangifte worden gedaan bij de gemeente Leeuwarden. Om aangifte te doen moet de aangever de beschikking hebben over een verklaring van overlijden die is opgesteld door een (huis)arts.

Vaak doet de uitvaartondernemer aangifte van overlijden, maar het is ook mogelijk dat de nabestaanden dat zelf doen. Sommige mensen vinden het belangrijk en persoonlijk om juist zelf aangifte te doen.

In Leeuwarden kan aangifte van overlijden worden gedaan op het stadskantoor. Het stadskantoor is open op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur en op donderdag van 08.30 tot 19.30 uur. Er kan aangifte worden gedaan zonder vooraf een afspraak te maken, maar het is ook mogelijk om een afspraak te plannen. Een afspraak maken kan online op de website van de gemeente Leeuwarden.

Stadskantoor Leeuwarden
Oldehoofsterkerkhof 2
8911 DH Leeuwarden

Meenemen bij aangifte van overlijden

  • Geldig identiteitsbewijs
  • Verklaring van overlijden


De aangifte moet gedaan worden binnen vijf dagen na de dag van overlijden. De begrafenis of crematie moet plaatsvinden op uiterlijk de zesde werkdag na overlijden. Op Uitvaart.nl kan gratis en anoniem gebruik worden gemaakt van een rekentool die laat zien wanneer iemand uiterlijk begraven of gecremeerd moet worden. De rekentool houdt rekening met alle feestdagen en de weekenden.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206