Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Checklist bij overlijden

Als iemand is overleden moeten een aantal zaken direct worden geregeld. De onderstaande checklist helpt nabestaanden om overzicht te houden in wat er geregeld moet worden.

1 Bel de huisarts


Als iemand is overleden moet de huisarts worden gebeld. De huisarts moet een verklaring van overlijden opstellen. Deze verklaring is nodig om verlof tot begraving of crematie te krijgen bij de gemeente waar de overledene is overleden. Zonder het verlof mag een overledene niet worden begraven of gecremeerd.

Als iemand is overleden in het Medisch Centrum Leeuwarden dan kan de verklaring van overlijden ook worden opgesteld door de behandelend arts.

Mocht de huisarts niet aanwezig zijn dan kan men contact opnemen met de huisartsenpost in Leeuwarden.

Dokterswacht Friesland
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Telefoon: 0513-656770

2 Uitvaartverzekering

Zoek uit of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als dat zo is dan kan men het beste contact opnemen met de alarmcentrale van de verzekeraar. Het is belangrijk om uit te zoeken of er sprake is van een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Als het gaat om een naturaverzekering dan wil de verzekeraar de uitvaart doorgaans het liefst zelf verzorgen. Het staat de familie geheel vrij om alsnog te kiezen voor een andere verzekeraar, maar men moet er wel rekening mee houden dat de verzekeraar mogelijk een lager bedrag uitkeert dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Als er sprake is van een kapitaalverzekering zal de verzekeraar een bedrag uitkeren waarmee de nabestaanden de uitvaart kunnen betalen. De keuze voor de uitvaartondernemer is geheel vrij.

Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekering in Leeuwarden

3 Uitvaartwensen

Kijk tussen de belangrijke papieren van de overledene of er mogelijk een uitvaart wensenlijst is opgesteld door de overledene. Deze wensenlijst kan worden gebruikt bij het regelen van de uitvaart.

4 Neem contact op met uitvaartondernemer

De tarieven van een uitvaart in Leeuwarden hangen voor een groot deel af van de wensen van de nabestaanden. Zo kan een crematie zonder plechtigheid en condoleance al geregeld worden van 1.795 euro. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om wel een plechtigheid en condoleance te houden. Om een indruk te krijgen van wat een uitvaart van uw wensen kost kunt u kijken op www.budgetcrematie.nl. of op www.budgetbegrafenis.nl.

U kunt ook geheel vrijblijvend voor informatie bellen met nummer: 088 - 605 1206

5 kleding en sieraden overledene

Bedenk welke kleding en sieraden de overledene aan krijgt. Deze kleding kan alvast worden klaar gelegd voordat de uitvaartverzorger er is. Het is ook praktisch om een foto van de overledene klaar te leggen. Deze foto kan de uitvaartverzorger gebruiken bij de verzorging van de overledene. Aan de hand van de foto kan de uitvaartverzorger zien hoe het haar van de overledene bij leven er uit zag en welke make-up werd gebruikt door de overledene.

6 uitvaart regelen

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moeten er heel veel zaken worden geregeld. Er moeten afspraken worden gemaakt met de begraafplaats of het crematorium. Ook moet de opbaring worden geregeld, blijft de overledene thuis of kiest men voor een uitvaartcentrum. Er moeten rouwbrieven worden opgesteld en verstuurd en de uitvaartplechtigheid moet worden voorbereid. Ook de condoleance moet worden geregeld evenals het vervoer, de keuze van de kist en nog heel veel zaken meer. In de infotheek van uitvaart-leeuwarden.nl staat informatie over alles wat er komt kijken bij een uitvaart. De informatie kan inspireren om een uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen. Families kunnen kiezen voor een traditionele uitvaart, maar als men wil kan de uitvaartplechtigheid ook worden gehouden in een kroeg of in de eigen achtertuin. Bijna alles is mogelijk.

7 Wees alert op (uitvaart)dieven

Er zijn helaas dieven die zo slecht zijn dat ze juist toeslaan bij mensen die afscheid moeten nemen van een dierbare. De dieven zoeken via berichten op social media of in rouwadvertenties uit wanneer de uitvaart is. Zo weten ze zeker dat er waarschijnlijk niemand thuis is op dat tijdstip en uit ervaring weten ze dat de kans groot is dat de buren ook bij de uitvaart aanwezig zijn. Op die manier kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Pas daarom altijd op met het vermelden van adresgegevens in rouwadvertenties of online aankondigingen van uitvaarten. Een andere tip is om mensen uit de buurt te vragen om op de woning te letten op de dag van de uitvaart.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206