Condoleance in Leeuwarden
Meestal wordt na de uitvaartplechtigheid een condoleance gehouden. Als het om een crematie gaat wordt de condoleance meestal gehouden in de koffiekamer van het crematorium. Maar er wordt ook vaak gekozen voor de koffiekamer van het uitvaartcentrum of de kerk. Het komt steeds vaker voor dat families er voor kiezen om de condoleance te houden in een andere locatie in Leeuwarden. Verschillende gelegenheden zoals zalencentra, cafés en restaurants in Leeuwarden bieden ruimtes aan waar een condoleance gehouden kan worden.
De condoleance is het moment waarop belangstellenden de nabestaanden kunnen condoleren met het verlies. Maar niet altijd wil de familie dat ze na de uitvaart iedereen een hand moeten geven. Vaak zijn de nabestaanden na de uitvaart heel moe van alle emoties en spanning. Ze vinden het dan prettiger om na de uitvaart eerst even rustig te kunnen zitten om wat te drinken en te eten. Als de familie liever niet gecondoleerd wil worden wordt dit meestal aan het einde van de plechtigheid gezegd door de uitvaartondernemer. De belangstellenden kunnen in dat geval in de dagen na de uitvaart hun condoleance overbrengen door even langst te gaan bij de familie of door te bellen.
Hoe ziet een condoleance er uit?
De familie kan helemaal zelf bepalen hoe de condoleance er uit ziet. Soms wordt er nog wat gezegd of wordt er een toost uitgebracht op het leven van de overledene. Het kan ook zijn dat er muziek wordt gespeeld, maar de condoleance kan ook heel sober worden gehouden. Het komt voor dat de familie alle belangstellenden iets symbolisch meegeeft aan het einde van de condoleance. Denk dan bijvoorbeeld aan een zakje met zaadjes van een bloem of plant waar de overledene van hield.
Bittergarnituur, bier, wijn en champagne
Bij veel condoleances wordt wat gedronken en gegeten. Vroeger koos men er meestal voor om een koffietafel te serveren met cake of een broodje kaas/ham. Tegenwoordig wordt de condoleance steeds vaker voorzien van drank en hapjes. Mensen wonen steeds vaker ver uit elkaar en spreken elkaar daardoor niet vaak meer. De uitvaart voelt dan soms ook een beetje als een reünie waar mensen de tijd willen hebben om bij te praten.
Het is ook mogelijk om tijdens de condoleance te eten met elkaar. Als de familie wil dan kan er een buffet of iets anders worden geserveerd. In principe is alles mogelijk. De familie kan haar wensen kenbaar maken aan de uitvaartondernemer die er dan voor zorgt dat alles wordt geregeld met de locatie.
Condoleance in kroeg of zalencentrum
Het is mogelijk om de condoleance te houden in een locatie die niets te maken heeft met de uitvaartbranche. Soms vinden nabestaanden het prettiger om samen te komen in een gelegenheid waar men in het gewone leven ook samen komt. Denk dan bijvoorbeeld aan een café, hotel of zalencentrum in Leeuwarden. De locatie kan ook symbolisch zijn voor de overledene omdat het bijvoorbeeld de stamkroeg was van de overledene of omdat de overledene op die locatie is getrouwd.
Het is wel verstandig om te informeren of er in de gelegenheid van keuze de mogelijkheid is om een besloten bijeenkomst te houden. De meeste horecagelegenheden willen graag meewerken aan een condoleance. Het voordeel van deze locaties is dat ze vaak voor meerdere uren gehuurd kunnen worden zodat de familie alle tijd heeft voor de condoleance.
Condoleance thuis of in de tuin
Soms willen families de condoleance het liefst thuis houden. Dat kan een hele goede optie zijn als er voldoende ruimte is voor alle belangstellenden. Vaak moet er wel veel worden geregeld om een condoleance thuis te houden. Denk dan bijvoorbeeld aan voldoende zitplaatsen, de garderobe en catering. De uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan de nabestaanden helpen bij het organiseren van de condoleance. De uitvaartondernemer kan desgewenst ook zorgen voor de catering en de ontvangst van de belangstellenden en het opruimen van alle spullen die zijn gebruikt voor de condoleance.
Het nationaal condoleance register Condoleance.nl
Nabestaanden kunnen online een condoleanceregister op Condoleance.nl. Hier kunnen belangstellenden een reactie achterlaten. Het voordeel van Condoleance.nl is dat dit het nationaal condoleanceregister is die de meeste mensen kennen van grote rampen of van de registers van bekende Nederlanders.
Het gebruik van Condoleance.nl is gratis. Na twee maanden gaat het register offline, de nabestaanden kunnen het register gratis uitprinten of er voor kiezen om een condoleanceboek te maken van het register. Als nabestaanden het register langer willen laten staan dan kan dat tegen een kleine bijdrage voor de hostingkosten van de website.