Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Geen geld voor de uitvaart

Het komt voor dat een overledene geen geld nalaat en dat hij of zij geen uitvaartverzekering heeft. In dat geval draaien de directe nabestaanden op voor de kosten van de uitvaart. Als die nabestaanden zelf ook geen geld hebben om de uitvaart van te betalen dan zal de gemeente de uitvaart moeten regelen. Dit is zo bepaald in de Wet op de lijkbezorging.

Als de gemeente de uitvaart moet regelen zal de gemeente doorgaans kiezen voor een sobere uitvaart. Dat doet men om te besparen op de kosten. Families moeten zich realiseren dat ze normaal gesproken geen regie meer hebben over de uitvaart. Doorgaans is het voor familieleden wel mogelijk om aanwezig te zijn bij de uitvaart. Als de overledene zijn voorkeur voor begraven of cremeren heeft nagelaten zal de gemeente deze wens volgen.

Kosten toch voor directe nabestaanden

Het komt ook voor dat nabestaanden eigenlijk wel geld hebben voor de uitvaart, maar dat ze niet willen betalen voor de uitvaart van de overledene. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer men ruzie had. De gemeente Leeuwarden kan besluiten om de kosten van de uitvaart alsnog te verhalen op de directe nabestaanden, waardoor het soms verstandiger kan zijn om de uitvaart toch zelf te regelen, want de familie zou de uitvaart zelf mogelijk nog wel eens goedkoper kunnen regelen dan de gemeente.

De familie kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alles zelf te regelen. Zo kan men zelf een kist maken en de overledene met eigen vervoer overbrengen naar de begraafplaats of het crematorium Op die manier kan men heel wat kosten besparen.

Meer informatie en tips voor mensen die weinig geld hebben om de uitvaart van te betalen is te vinden op Uitvaart.nl.

Bijzondere bijstand

Voor mensen met een laag inkomen is er in sommige situaties een mogelijkheid om een uitkering te krijgen via de bijzondere bijstand. Dat zou ook het geval kunnen zijn wanneer iemand onverwacht de uitvaart moet betalen van een familielid.

Om in aanmerking te komen voor de bijzondere bijstand moet de aanvrager aan verschillende voorwaarden voldoen. Meer informatie en een online aanvraagformulier is te vinden op de website van de gemeente Leeuwarden. Voor vragen kan men bellen met de gemeente op nummer 14 058 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur, op donderdag tot 19.30 uur).

Goedkope uitvaart Leeuwarden

Veel mensen denken dat een uitvaart vele duizenden euro’s kost. Maar tegenwoordig zijn er ook uitvaartondernemers die goedkope uitvaarten aanbieden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een complete crematie te laten verzorgen vanaf 1.875 euro. Kijk daarvoor op www.budgetcrematie.nl.

Een compleet verzorgde begrafenis kan al geregeld worden vanaf 2.235 euro. Kijk voor de mogelijkheden op www.budgetbegrafenis.nl.

Geld inzamelen bij je omgeving (crowdfunding)

Heb je geen geld of onvoldoende geld om de uitvaart van je wensen te bekostigen? Dan kun je overwegen om de hulp in te schakelen van je omgeving. Er zijn tegenwoordig steeds meer sites waar mensen een inzamelingsactie kunnen starten, zogenaamde crowdfunding sites. De site UitvaartDonatie.nl richt zich helemaal op inzamelingsacties voor uitvaarten.

Het mooie van UitvaartDonatie.nl is dat je niet alleen geholpen wordt met het inzamelen van geld, maar dat de uitvaart ook wordt uitgevoerd door een deskundige en ervaren uitvaartonderneming. Bovendien betalen donateurs geen commissie en transactiekosten zoals bij andere crowdfunding sites. Zo hebben de mensen die geld geven, de donateurs, de zekerheid dat al hun geld alleen aan een uitvaart wordt besteed.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206