Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Uitvaartcentrum

Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Leeuwarden die beschikken over een uitvaartcentrum. Het uitvaartcentrum is de plek waar de overledene wordt opgebaard en waar nabestaanden bij de overledene kunnen zijn. Er zijn ook kleinere uitvaartondernemers die zelf niet beschikken over een uitvaartcentrum. Deze uitvaartondernemers kunnen doorgaans gebruik maken van de faciliteiten van een collega uitvaartondernemer die wel een uitvaartcentrum heeft.

In het uitvaartcentrum wordt de overledene opgebaard in een opbaarkamer. De opbaarkamer wordt meestal koel gehouden om het ontbindingsproces zoveel mogelijk te vertragen. Sommige uitvaartcentra hebben de beschikking over meerdere opbaarkamers. De familie maakt afspraken met de uitvaartondernemer over de momenten waarop men bij de overledene wil zijn. Op de momenten dat er geen opbaring is wordt de overledene in een koeling geplaatst. Hierdoor wordt het ontbindingsproces vertraagd.

24-uurs opbaarkamer

Er zijn uitvaartondernemers die in hun uitvaartcentrum de beschikking hebben over een zogenaamde 24-uurs opbaarkamer. Dit zijn opbaarkamers waar de familie zelf een sleutel van krijgt. Doorgaans wordt de kist met de overleden geplaatst op een zogenaamde kistkoeling. Deze zorgt ervoor dat het lichaam gekoeld wordt. De overledene blijft alle dagen tussen het overlijden en de uitvaart in de 24-uurs kamer. Hierdoor kunnen de nabestaanden 24 uur per dag bij de overledene zijn. Ze hoeven niet eerst een afspraak te maken met de uitvaartondernemer wanneer ze bij de overledene willen zijn. Daarmee heeft de familie de vrijheid om afscheid te nemen wanneer ze maar willen.

Meestal is er ruimte om persoonlijke dingen te plaatsen in de opbaarkamer. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of bloemen. Hoe de opbaarkamer is ingericht verschilt per uitvaartondernemer. Soms zijn de kamers zo ingericht dat de kist met de overledene niet direct zichtbaar is als mensen de kamer binnen komen. Op die manier kunnen er in de ruimte ook mensen komen die liever niet in de kist willen kijken.

Uitvaartplechtigheid in het uitvaartcentrum

Als het uitvaartcentrum beschikt over een aula dan kan de familie er ook voor kiezen om de uitvaartplechtigheid te houden in het uitvaartcentrum. Dat kan makkelijk zijn omdat dan alles gehouden kan worden op dezelfde locatie. Veel uitvaartcentra beschikken ook over een eigen keuken waardoor het mogelijk is om ook de condoleance te houden in het uitvaartcentrum. Kijk voor meer inspiratie voor locaties in de hoofdstukken Locaties voor de uitvaartplechtigheid in Leeuwarden en Locaties voor de condoleance in Leeuwarden.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206