Alles over een uitvaart in Leeuwarden

Wat doet een uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer zou je ook wel kunnen omschrijven als een organisator. Het is iemand die in korte tijd heel veel verschillende zaken moet regelen en er voor moet zorgen dat alles tot in detail is geregeld zoals de familie het wil. Een goede uitvaartondernemer is niet iemand die zichzelf op de voorgrond zet.

In Nederland hoef je geen speciaal (uitvaart)diploma te hebben om aan de slag te kunnen als uitvaartondernemer. Elke uitvaartondernemer heeft zijn of haar eigen werkwijze en tarieven. Het is aan nabestaanden om te kiezen welke uitvaartondernemer het beste bij hen past. Kijk voor meer informatie over het kiezen van een uitvaartondernemer in het hoofdstuk Keuze uitvaartondernemer Leeuwarden.

Het eerste gesprek

Tijdens het eerste gesprek zal de uitvaartondernemer met de familie praten over de keuze of de overledene wordt begraven of gecremeerd. Er wordt ook overlegd over de keuze voor de opbaring van de overledene. De familie kan er voor kiezen om de overledene thuis op te baren maar dat kan ook in een uitvaartcentrum in Leeuwarden. Ook zal er gesproken worden over de laatste verzorging. De uitvaartondernemer zal doorgaans niet alles al tot in detail regelen, dat komt in de volgende gesprekken.

In de infotheek van uitvaart-leeuwarden.nl is over alle onderdelen van de uitvaart informatie te vinden. Deze informatie kan mensen inspireren om de uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen.

Regelen

Het is lastig om exact alles op te schrijven wat een uitvaartondernemer doet. Maar in grote lijnen komt het er op neer dat de uitvaartondernemer de families ontzorgt. De uitvaartondernemer regelt de contacten met de begraafplaats of het crematorium, zorgt voor de aangifte van overlijden, helpt bij het opstellen van de rouwbrieven en rouwadvertentie, zorgt voor de verzorging en opbaring, organiseert de condoleance, regelt het vervoer, zorgt dat de uitvaartplechtigheid goed wordt voorbereid, regelt de uitvaartkist en informeert de nabestaanden over wat er allemaal mogelijk is.

Een goede uitvaartondernemer werkt niet volgens een strak vaststaande procedure waarbij elke uitvaart er eigenlijk helemaal hetzelfde uitziet. Een goede uitvaartondernemer kan heel goed luisteren en voelt aan wat past bij de nabestaanden en de overledene. Deze uitvaartondernemer kan suggesties aandragen en is flexibel.

Film: Wat doet een uitvaartondernemer?

In de onderstaande film legt een uitvaartverzorgster uit wat een uitvaartondernemer allemaal doet. Deze uitvaartonderneemster komt niet uit Leeuwarden, maar de werkzaamheden van een uitvaartondernemer in Leeuwarden zien er niet anders uit dan die van deze uitvaartverzorgster uit Hilversum.

Overlijden in regio Leeuwarden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206